Nieuws

2015-11-17 14_43_27-Workshop toont bedrijven kansen én valkuilen rond ondernemen in de zorg - Intern

Workshop toont bedrijven kansen én valkuilen rond ondernemen in de zorg

Hoe ga je als ondernemer om met door (zorg)apps gegenereerde data, zonder daarbij de grenzen van de wet te overtreden? Wat met de klassieke terugbetalingssystemen in een wereld waarin e-health aan een opmars bezig is? En hoe ver mag/kan je wettelijk gaan met innovatie in de gezondheidszorg? Meer dan 20 bedrijven actief in de medische sector schoven gisteren (maandag 16 november) op campus Diepenbeek (BioVille) aan voor een workshop over de kansen, spelregels én valkuilen rond ondernemen in de zorg.

Slimme applicaties en wearables openen de deur voor gepersonaliseerd medisch advies, maar die stroom aan persoonlijke, medische gegevens zorgt ook voor een spanningsveld met de privacywetgeving. E-healthspelers stappen steeds meer over van business-to-business (zorgverlener-verzekeraar) naar business-to-consumer (zorgverlener-patiënt), maar die verschuiving heeft grote gevolgen – onder meer voor ons terugbetalingsstelsel.

“Heel wat ondernemers in de gezondheidszorg zitten met vragen over regelgeving, geschikte businessmodellen en privacy issues. Met deze workshop willen we bedrijven en zorgprofessionals informeren, maar ook ervaringen laten delen”, zegt Katherine Nelissen van LifeTechLimburg.

Speeddating
Deelnemers aan de workshop (‘Insights in Non-Technical Issues of Medical Devices’) schoven niet alleen aan voor infosessies, maar ook voor een speeddating waarbij ze zelf lessen trokken én naar oplossingen voor hun problemen zochten. Johan Nijs (Innovatiecentrum Limburg): “Idealiter leidt die speeddating ook tot gezamenlijke initiatieven en cross-sectorale clustering van bedrijven en kennisinstellingen in een ontluikende en innovatieve branche. Het nieuwe clusterprogramma van de Vlaamse Regering biedt daar ook de ideale gelegenheid toe.”

Samenwerking met Innovatie en Design Euregio
Concrete ideeën die tijdens of kort na deze workshop vorm kregen/zullen krijgen en die steunen op een samenwerking tussen verschillende bedrijven en/of instellingen met de creatieve sector, maken kans op gratis juridisch advies over o.m. eigendomsrechten en commercialisatie. Het advies wordt opgezet in samenwerking met IDE (Innovatie & Design Euregio).

De workshop is een initiatief van LifeTechLimburg, BioVille, de Health & Care Community van de UHasselt, Hogeschool PXL, Innovatiecentrum Limburg en Innovatie & Design Euregio (IDE).