The machine-kristofvrancken6
the machine-kristof vrancken 4
The machine-kristofvrancken7
the machine the future company
The machine-kristofvrancken8

Maakindustrie

Project IDE: The machine
Designing a New Industrial Revolution

Op 2 juni 2012 ging The Machine – Designing a New Industrial Revolution van start. Innovatie & Design Euregio presenteerde een tentoonstelling en een uitgebreid programma met workshops, evenementen en designers in residence. The Machine toonde hoe nieuwe machines ons leven en onze maatschappij in de toekomst vorm zouden geven.

De industriële revolutie was de revolutie van de ingenieurs. Nu zijn het designers die een nieuwe revolutie inluiden. Gereedschappen, materialen en systemen zijn facetten die designers zich vandaag de dag toe-eigenen en naar hun hand zetten. De tentoonstelling The Machine ging in dialoog met C-mine en haar industriële verleden. Op deze voormalige mijnsite zijn nog steeds restanten aanwezig van de machines die Genk als één van de grootste industriesteden in Vlaanderen op de kaart zette.

Designers maken deel uit van netwerken die hun in staat stellen nieuwe materialen, eigen machines en systemen te ontwikkelen. Ze gaan op zoek naar manieren om hun werk zelf te produceren en distribueren. Deze ontwikkelingen bieden een alternatief voor massaproductie, maar ook voor een andere economie en maatschappij. Design kan de wereld veranderen!  Tijdens de ‘Designers in Residence’ werden 5 geselecteerde ontwerpers(duo’s) gedurende 14 uur opgesloten in de tentoonstelling. Zij gingen aan de slag met de machines van The Machine, experimenteerden en ontdekten nieuwe gebruiksmogelijkheden. De resultaten van deze residenties werden in de tentoonstelling gepresenteerd. In samenwerking met FabLab Genk werden oude alledaagse apparaten ‘gehackt’ om ze een tweede leven te geven. Een netwerkavond bracht industrie en designers samen voor een uitwisseling over het ondernemen van de toekomst. In de 3D print workshop werden souvenirs met herinneringen aan Genk geprint.

http://www.the-machine.be/nl/