Michel Bauwens1
Michel Bauwens2

Inspiratie

Michel Bauwens: enige Belg in top 100 meest inspirerende mensen

Michel Bauwens (21 maart 1958) is een Belgische cyberfilosoof en oprichter van de P2P Foundation of voluit de Foundation for Peer-to-Peer Alternatives, een non-profit met zetel in Nederland.

Michel Bauwens startte zijn carrière als informatieanalist bij de US Information Agency en werkte daarna voor onder andere British Petroleum en Belgacom als ebusiness strategy director. Hij is voormalig hoofdredacteur van Wave, het eerste Vlaamse digitale tijdschrift, en richtte twee internetbedrijven op: eCom, een onderneming actief op het vlak van internet/extranet die hij later verkocht aan Alcatel (1995-’96), en Libero, een interactief marketingbedrijf dat werd opgekocht door Virtuality (1997-’98). 

Samen met Frank Theys creëerde hij de drie uur durende documentaire TechnoCalyps. Hij zegde de zakenwereld vaarwel om zich toe te leggen op de studie van peer-to-peer en stichtte in 2006 de Foundation for Peer-to-Peer Alternatives, een wereldwijd netwerk van wetenschappers en activisten dat onderzoek doet naar deze peer-to-peer netwerken en praktijken. In die hoedanigheid is hij wereldwijd een veel gevraagd spreker, zoals op Tedx Brussels.

Hij is ondermeer voorzitter van de Technology/ICT working group, Hangwa Forum (Beijing, Sichuan) en schrijft voor tal van publicaties waaronder Al Jazeera English. Verder is hij extern adviseur van de Pontificale Academie voor Social Wetenschappen en adviseur van de overheid in Ecuador in de transitiepolitiek naar een open kennismaatschappij (IAEN, Quito).

Als oprichter van de P2P Foundation werd hij in 2012 als enige Belg verkozen in de top honderd van de “En-Rich list” van de Post Growth Institute en samengesteld door het tijdschrift Forbes, die ‘s werelds meest inspirerende persoonlijkheden op het vlak van duurzaamheid in kaart brengt.

Bekijk het filmpje van Cafe Corsari met zijn inspirerend verhaal.

http://www.youtube.com/watch?v=pfcK6KQCfFM