Zorg

Project IDE: Qompium
Strategisch UX/UI design van gebruiksvriendelijke usersinterface

th

Qompium bestaat officieel pas sinds augustus vorig jaar en werd opgericht door 2 biomedici en 2 ingenieurs. De start-up vloeit voort uit de samenwerking tussen de Mobile Health Unit van de Universiteit Hasselt en Ziekenhuis Oost-Limburg. De Limburgse start-up ontwikkelde een smartphone-toepassing die een snelle én accurate detectie van hartritmestoornissen mogelijk maakt: de Cardimoni app (recent omgedoopt tot FibriCheck).
De applicatie kan een belangrijke rol spelen bij de preventie van beroertes, maar eveneens bij het opvolgen van bestaande hartpatiënten. Ook de zorgactoren geloven sterk in het potentieel van FibriCheck; getuige daarvan de piloottesten met specialisten van het Ziekenhuis Oost-Limburg en de Mobile Health Unit van de Universiteit Hasselt.

“Dankzij FibriCheck kunnen hartritmestoornissen makkelijk, snel én accuraat worden opgespoord,” zegt Jo Van der Auwera van Qompium, een start-up uit de stal van iMinds. “Onze app draait eenvoudigweg op de smartphone die iedereen vandaag sowieso bij zich heeft. Onze intelligente software gebruikt de ingebouwde camera van het toestel om hartritmestoornissen te detecteren – op basis van kleurveranderingen in onze vingertop, en dat in slechts 60 seconden. Via het online platform dat bij de app hoort, kunnen artsen die metingen makkelijk raadplegen en zo behandelingen opstarten of optimaliseren. Die benadering is echt wel revolutionair, want tot op vandaag is er geen enkele andere tool op de markt die dit aankan: huidige diagnoses zijn nog altijd gebaseerd op de afname van een complex electrocardiogram.”

De FibriCheck app wordt ondertussen al volop getest en gevalideerd door mensen uit de klinische praktijk: zowel specialisten van het Ziekenhuis Oost-Limburg als van de Mobile Health Unit van UHasselt hebben immers hun schouders onder het project gezet.
Echter het UI/UX design van de app en de gebruiksvriendelijkheid hiervan dient nog op punt gesteld te worden, dit zal verder opgenomen worden binnen het IDE traject.